Image for ALGİDA – TWISTER COSMIX Dünya’dan Uzaya Hayallerin Ötesinde Bir Yolculuk

ALGİDA – TWISTER COSMIX Dünya’dan Uzaya Hayallerin Ötesinde Bir Yolculuk

ALGİDA – TWISTER COSMIX

Dünya’dan Uzaya Hayallerin Ötesinde Bir Yolculuk

Twister Cosmix’in ilhamı uzay temalı olmasından geldi. Uçsuz bucaksız evrende uzay temalı bir iş yapmak bizi çok heyecanlandırdı. Biz de uzayla ilgili nasıl bir iletişim gerçekleştireceğimizi düşünürken “Neden uzaya gitmeyelim?” dedik. Twister Cosmix’i sadece uzaya göndermek biraz eksik kalırdı.

Algida ekibiyle haftalarca süren uzun bir inceleme ve araştırma süreci gerçekleştirildi. Bu doğrultuda bilimsel veriler göz önüne alınarak Konya Bilim Merkez’inden Twister Cosmix’i uzaya göndermenin ve erimeden Dünya’ya geri gelmesini sağlamanın mümkün olabileceği konusunda karar verildi.

Algida ve İskoç Stratonoust ekipleri ön hazırlıklarını tamamladıktan sonra Konya Bilim Merkezi’nde bir araya gelip hayallerin ötesindeki bu yolcuğu gerçekleştirmek için kolları sıvadı. 17 Haziran Cuma günü Konya Bilim Merkezi’nde bir şenlik havası oluşturuldu. Uzaya gönderilen dondurmanın adım adım izlenebileceği bir sahne tasarlanıp çeşitli aktivitelerle Twister Cosmix’in uzay yolcuğunu taçlandırdı. Fırlatma etkinliği öncesinde Twitter’da bir yarışma başlatan Algida Twister Cosmix, #CosmixeMesajım hashtag’iyle kullanıcıların uzaya mesajlarını gönderme imkanı sağladı. Özel bir tasarım üzerine yazılarak paylaşılan mesajların sayısı 5000’i geçti. Cosmix uzaylısıyla gönderilen mesajların arasında, dünya barışı, kişilerin hayalleri,  uzaya dair olan merak  gibi konular yer alıyordu. Bu mesajlar, etkinlik başlamadan sahneye kurulan ekrandan katılımcılarla buluşturuldu.

Twister Cosmix, yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikle Konya Bilim Merkezi’nden uzaya gönderildi. Twister Cosmix atmosferin dışına çıktı. Yaklaşık iki buçuk saat süren uçuşta Twister Cosmix’i taşıyan araç 107.293 fit yani yaklaşık 33 km. yüksekliğe ulaştı. Uzaya giden Algida Twister Cosmix, erimeden Dünya’ya döndü. Operasyonu yöneten İskoç Stratonoust ekibi adına Lewis Campbell Twister Cosmix’in uzay yolculuğu hakkında bilgi verdi. “Twister Cosmix, uzay yolculuğuna çıktığı araçla, önce dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa kadar bir yüksekliği geçti. Araç troposferde yükselmeye devam ederken insan için uygun olmayan bu ortam, dondurma için ideal şartları oluşturuyordu. Yükseldikçe etrafındaki sıcaklık düşen Twister Cosmix, her 100 m'de 0,5 °C azalan ortam ısısı sayesinde erimeyerek yükseldi. Ardından 8850 metre yüksekliğe çıkarak Everest seviyesini aştı. Twister Cosmix, insanların uzay giyimi ve ekipmanı olmadan dayanabileceği sınırı da geçerek, atmosferin yeni bir tabakası olan stratosfere ulaştı. Yolculuğuna -60 °C olan Armstrong hattında devam etti. Son olarak 107.293 fit yüksekliğe varan Twister Cosmix, Dünya’nın bitip kozmozun uçsuz bucaksız zenginliğinin başladığı noktaya ulaşmış oldu.

107.293 fit yüksekliğe ulaşan Twister Cosmix, uzay yolculuğunu 2.5 saatte tamamladı. Uzay yolculuğu Algida Türkiye Youtube kanalında canlı yayınlandı. Daha sonra Barış Özcan kendi kanalında bu yolculuğu yorumladı. Araca dönüş komutunun verilmesinin ardından Twister Cosmix, saatte yaklaşık 300 km.'nin üzerinde bir hızla dünyaya yaklaştı ve açılan paraşütle yumuşak bir iniş gerçekleştirdi.

Twister Cosmix’in uzaya yolculuğunu izleyen yüzlerce kişi, uzayı keşfe davet eden atölye ve eğitimlere katıldı. Uzay yolculuğu kapsamında Konya Bilim Merkezi’nde, Kimya Gösterisi, Sıfırın Altında Neler Oluyor, Elektronun Serüveni isimli gösterimlerin yanı sıra Roket Hama, Küçülen Astronotum, QR Gezegenler gibi birbirinden farklı atölye etkinlikleri düzenlendi.

Twister Cosmix’in Konya Bilim Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğine yerel ve ulusal basın tarafından ilgiyle izlendi. Geleneksel medyanın yanı sıra sosyal medyadan da yoğun bir ilgi vardı. Twister Cosmix’in uzay yolcuğu hem Algida Türkiye hem de Barış Özcan’ın Youtube kanalında canlı olarak yayınlandı. Berk Keklik, Berke Juan ve Selinay Yalçın gibi influencer ve Tiktoker’ların katılımı ve paylaşımları ile Twister Cosmix’in hayallerin ötesindeki heyecanlı yolcuğu sadece Konya’ya değil tüm Türkiye’ye uzayın artık bir hayal olmadığını kanıtladı. Bu anları 16 bin kişi takip etti.

360 derece tasarlanan iletişim rotasıyla Twister Cosmix’in uzay yolculuğu; Instagram, Twitter, Youtube, Tiktok ve Twitch’ten toplamda 26.084.203 görüntülenme, 19.653.747 erişim, 381.430 etkileşim ve 10.467 bağlantı tıklaması elde etti. Dünya’ya gelen uzaylı karakter Cosmix’in tekrar uzaya gönderilmesi konulu reklam filmiyle başlayan kampanya, sosyal medya kurgularıyla devam ederken, son olarak saha etkinliğiyle tamamlandı.